A teljes termékpaletta egy helyen folyamatos akciókkal

Hollóházi Manufaktúra Kft. Tel: 06-30/730-0927, 06-30/183-6055, A Hollóházi Porcelángyár Kft. szerződött partnere

Termékkategóriák:

HOLLÓHÁZI PORCELÁN TERMÉKEK:

Karácsonyi hangulat

Étkészlet

12 személyes étkészlet

Étkészlet elemek

Tányérgarnitúra

Mokka készlet

Teás készlet

Szendvicskészlet

Süteményes készlet

Cappucino készlet

Tete készletek

Tea, Mokka,Cappucucino készlet elemek

Gulyás készlet

Mikrozható, rendszeres használatra szánt porcelán

ÚJ termékek, Minerva

Magnólia( vendéglátóipar részére)

Levescsésze, alj

Csemegés készlet

Kompótos készlet

Salátás készlet

Szász Endre kollekció

Kináló

Pannónia szett

Pálinkás szett

Bonbonier

Váza

Kaspók

Söröskorsó

Gyertyatartó

Falióra

Asztali, álló óra

Csengők

Bögre

Falitál

Jurcsák kollekció

Faragó Miklós kollekció

Vészabó Noémi kollekció

Figura

Lámpa

Hamutál

Hagyományos díszmű

Hollóházi ékszer

MÁS PORCELÁNGYÁRAK TERMÉKEI:

ZEMA ékszer

Zsolnay

Herendi

Egyéb porcelán különlegességek

Megosztás

Facebook akciók:

Gyakori kérdések

Milyen Hollóházi Porcelán különlegességet tudnak ajánlani?

A hagyományos Pannónia, Holdfény, Hermész kollekciókon túl, a hollóházi művészek (Faragó, Vszabó, Jurcsák) alkotásait, valamint a sok gyönyörű Szász Endre alkotásait ajánljuk, ha igazán egyedi porcelánt szeretne. Igazi különlegességek azok a trófeák is, melyeket a gyár a FORMA-1 Magyar Nagydíj részére készített 1986-1995 között; melyek kicsinyített, kézzel festett másolatai szintén megrendelhetőek.
Borgun - Online bankkártyás fizetés

A porcelán története és gyártása

A porcelán

A porcelán a keramika legnemesebb anyaga, kvarc, kaolin, és földpát keverékéből előállított fehér masszából készül. Cserepe teljesen tömör, nedvszívó képessége nincs. Törésfelülete fehér, fénylő, kagylós. A kék-fehér porcelánt Kína Honan tartományában találták fel a Tang-dinasztia idején, majd a technika igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúrában vált. A kínai udvar számára készített, pikkelyszerű, narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azok hamarosan rendkívül népszerűek lettek.

Nevének eredete

A porcelán ma is elterjedt neve az olaszok által porcelánnak nevezett tengeri kagylótól származik.

Készítése

Az európai keményporcelán nyersanyagát az előkészítés során finomra őrlik, gyúrják, majd képlékeny masszává alakítják, ezután korongolják vagy formába öntik. A porcelán tárgyat a megformázás után először 800-900°C körüli hőmérsékleten kiégetik, majd ugyanezen nyersanyagból, de más arányban kevert mázoldatba mártják, és kb. 1400°C-on újból kiégetik.

Európai története

Az 1576 és 1620 között gyártott edényekből kevés maradt fenn, ezek az európai múzeumok féltve őrzött kincsei.
A 18. század kezdetén Franciaországban egész sor manufaktúra készített lágyporcelánt. Az igazi európai porcelánt Johann Friedrich Böttger német alkimista keramikus, valamint Ehrenfried Walter von Tschirnhausen matematikus-fizikus találta fel. A meisseni porcelángyárat 1710. január 23-án létesítette Erős Ágost. Bár a színes díszítés először 1710-ben sikerült, a színek minősége még nem volt megfelelő, a zöld lepattogzott. Kezdetben kevés kisplasztikát gyártottak itt. Gottlob Kirchner szobrász óratartókat, gyertyatartókat, mosdómedencéket modellált, de nagy méretű állatfigurákat, sőt egy közel egyméteres Pál apostol figurát is készített a Japán-palota részére. A 18. század harmincas éveiben a meisseni gyár termelése annyira megnövekedett, hogy az európai piacon egyeduralkodóvá vált.
Kändler legnagyobb újítása a korízlésnek megfelelő, apró figurácskák modellálása volt; több mint ezer ilyen került ki a keze alól. Meissen nagy hírét a század harmincas éveiben gyártott, 16–20 cm-es szobroknak köszönheti: ezek évszázadokra kijelölték a porcelánplasztika útját. A kis figurák a rokokó időszakában, főleg 1740 után váltak kedveltté. A 19. század elején a porcelántárgyak stílusa a klasszicizmus jegyében alakult tovább.
A három legrégibb európai porcelánmanufaktúra: a meisseni, a bécsi és a velencei volt. A magyar porcelán gyártása viszonylag későn, csak a 19. században indult meg.

Hazai története

Az első porcelángyárat 1827-ben alapította Bretzenheim Ferdinánd regéci birtokán, Telkibányán. Az első termékek a schlaggenwaldi-elbogeni hatást tükrözték. Negyvenkétféle edényt gyártanak a helybeli kaolinból. A formák között megtaláljuk a magyar népi alakokat is, például a kulacsot. A máz eleinte zöldesfehér volt, ezt később fehérre változtatták. A porcelánt eleinte hidegen festették.

A porcelángyártás technológiai lépései

A porcelángyártás műveletsora a Hollóházi Porcelángyárban


A nagyüzemi porcelángyártás a háziiparoknál megismert fazekasság tömeggyártást végző és finomabb minőségű kerámiát adó változata. Ez a fehér, tömör, áttetsző cserepű finomkerámia anyag három fő összetevőből készül. Egyik a tiszta, plasztikus finomagyag, rendszerint kaolin, a másik a soványító hatású kvarchomok, a harmadik az ömlesztő hatású (formálhatóságot biztosító) földpát (csillám és mészkő is). Ezek az étkezési porceláneszközök fő összetevői, de a másféle háztartási vagy az ipari célokra szánt porcelánokhoz más összetevőket is kevernek, illetve a fölsoroltak arányát változtatják. A kaolintartalom növelése a hőállóságot, a földpáté az elektromos szigetelőképességet, míg a kvarc és a földpát együttes növelése a mechanikai szilárdságot növeli.
A nagyüzemi porcelángyártás első művelete az őrlés. Műveleti eszköze a golyósmalom. Ez egy acél tartály, amely vízszintesen elhelyezkedő tengelyen forog. Az egyik őrlő felület a henger belső köpenye, a másik a hengerbe helyezett kerámia golyók felszíne; ez utóbbiak az őrleményben szétoszló őrlő felületek. Az őrleményhez vizet is adagolnak. Az adalékanyagokat is ennél a műveletnél juttatják be és keverik el. (Az alapanyagok bemérését most nem vettük be a műveletsorba. Gyakran érkezik egységcsomagokban az alapanyag, s azt töltik be a golyósmalomba.)
A második műveletben a megőrölt alapanyagot szűrősajtolón besűrítik és átgyúrják. Ezt a műveletet csigaprésen végzik. Ezután a művelet után pihentetik az anyagot.
A harmadik műveletben az átgyúrt agyagot ismét iszapolják. A negyedik műveletben pedig újra besűrítik az agyagot vákuumprésen. Ez a gép úgy sűríti be az agyag-iszapot, hogy az egy vászonzsák felületén tapadjon meg. A zsák belseje vákuumszivattyúhoz csatlakozik, amely akkor, amikor a zsák a folyadékba merül, szívást végez. Amikor a zsák (amely egy forgó tengelyre van rögzítve) a folyadékból kiemelkedik, a belső szelepek nyomást kapcsolnak a zsákra, amelyről így a föltapadt anyag leválik.

Kétféle formázási művelet: korongozás és öntés

Az így előkészített anyag kétféle formázási műveletre kerülhet: korongozásra és öntésre.
Az öntés műveletsorában, az ötödik műveletben, az agyagot ismét iszapolják. A hatodik műveletben a hígan folyós masszát gipszből készült, nedvszívó falú formába öntik. A nedvesség a falhoz közeli rétegekből a gipszformába szívódik. A fal közelében ezért a pép, vizet vesztve, megszilárdul. Ha a fölrakódott iszapréteg elérte a kívánt falvastagságot, a maradék iszapot kiöntik, a formát szétnyitják, az öntött tárgyat kiveszik belőle.
A hetedik művelet a szárítás. Az elkészült porcelántárgyakat polcokra helyezik, és szobahőmérsékleten tárolják. Ezt a lassú vízvesztési szakaszt az első kiégetési művelet követi nyolcadik műveletként ez a zsengélés. A zsengélés is már alagútkemencében történik. A művelet során vízvesztés és átkristályosodás történik. Átkristályosodáskor a porcelántest térfogata is csökken, néhány százaléknyit összezsugorodik (hőmérséklete max. 900 °C).
A kilencedik művelet a mázadás. A zsengélt testeket fokozatosan szobahőmérsékletre hűtik, majd egyenként a folyékony mázat tartalmazó kádba merítik, majd visszahelyezve a polcra rövid ideig szárítják. A tömegárut képező porcelántárgyak számára a végső kiégetés következik akkor, ha további díszítést már nem raknak rájuk.
Tizedik művelet a kiégetés. Az alagútkemencében ilyenkor 1200 °C-ig emelik a hőmérsékletet. Most is fokozatosan melegszik föl az égetés hőmérsékletére a kocsikon betolt porcelán áru. Ugyancsak fokozatosan hűl le a legforróbb kemenceszakaszból kifelé haladva.
A díszítésre kerülő tárgyakat ezután festik ki, vagy ekkor helyeznek el díszítő matricákat a már készre égetett tárgyak felületén. Tizenegyedik művelet tehát a felületdíszítés. Ezt megint rá kell égetni a porcelántestek felületére, ezért ilyenkor egy harmadik ráégetési művelet következik. Utolsó műveletként a kész tárgyakat gondosan becsomagolják. Előtte azonban - ezt a műveletet nem jelöltük - minőségellenőrzésen esik át minden termék. (Ennek betűszóval rövidített elnevezése volt korábban a MEO.) Mivel a porcétán törékeny áru, a csomagolás igen lényeges művelet a raktározás és a szállítás szempontjából is.
A korongolás művelete előtt átgyúrják, majd földarabolják s korongozó gépen kerek tárgyakká formálják a nyersanyagot: így készülnek a tányérok például. A korongolási műveletszál a szárítási műveletnél találkozik az öntésnél már sorra vett műveletsorral.

Forrás: wikipedia